Biuletyn Informacji Publicznej
STAROSTWA POWIATOWEGO w GOLUBIU-DOBRZYNIU

Wyszukiwarka

Odnośniki

Kalendarium

« poprzedni miesiącmaj 2024» następny miesiąc
PnWtŚrCzwPtSobNd
12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031

Najbliższe wydarzenia

Brak wydarzeń w wybranym okresie

Przejdź do: serwis.bip.golub-dobrzyn.com.pl

Treść strony

Zamówienia publiczne

przetarg nieograniczony

Status postępowania: zakończony unieważniony
Przebieg postępowania (wskazane zdarzenie)
Ogłoszenie o udzieleniu zamówienia BZP - unieważnienie postępowania dla części I i części II
data opublikowania zdarzenia: 2018-03-30 13:15
Typ zdarzenia: unieważnienie
Szczegółowa informacja:
Ogłoszenie nr 500070250-N-2018 z dnia 30-03-2018 r.
Powiat Golubsko-Dobrzyński: Usługa przeprowadzenia kursów zawodowych: „Barman-Mikser” oraz „Barista” dla uczniów z Zespołu Szkół w Kowalewie Pomorskim w ramach projektu „Kształcenie zawodowe w Powiecie Golubsko – Dobrzyńskim”.

OGŁOSZENIE O UDZIELENIU ZAMÓWIENIA - Usługi
Zamieszczanie ogłoszenia:
obowiązkowe
Ogłoszenie dotyczy:
zamówienia publicznego
Zamówienie dotyczy projektu lub programu współfinansowanego ze środków Unii Europejskiej
tak
Nazwa projektu lub programu
„Kształcenie zawodowe w Powiecie Golubsko – Dobrzyńskim”, współfinansowanego ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego w ramach Regionalnego Programu Operacyjnego Województwa Kujawsko-Pomorskiego na lata 2014-2020, Oś priorytetowa 10 Innowacyjna Edukacja, Działanie 10.2 Doskonalenie zawodowe, Poddziałanie 10.2.3 Kształcenie zawodowe.
Zamówienie było przedmiotem ogłoszenia w Biuletynie Zamówień Publicznych:
tak
Numer ogłoszenia: 533176-N-2018
Ogłoszenie o zmianie ogłoszenia zostało zamieszczone w Biuletynie Zamówień Publicznych:
tak
Numer ogłoszenia: 500059597-N-2018

 

SEKCJA I: ZAMAWIAJĄCY
 
 
 
I. 1) NAZWA I ADRES:
Powiat Golubsko-Dobrzyński, Krajowy numer identyfikacyjny 871118550, ul. Plac 1000-lecia  25, 87-400   Golub-Dobrzyń, woj. kujawsko-pomorskie, państwo Polska, tel. 56 683 53 80/81, e-mail starosta.cgd@powiatypolskie.pl, faks 56 475 61 11.
Adres strony internetowej (url): www.bip.golub-dobrzyn.com.pl
I.2) RODZAJ ZAMAWIAJĄCEGO:
Administracja samorządowa
SEKCJA II: PRZEDMIOT ZAMÓWIENIA
II.1) Nazwa nadana zamówieniu przez zamawiającego:
Usługa przeprowadzenia kursów zawodowych: „Barman-Mikser” oraz „Barista” dla uczniów z Zespołu Szkół w Kowalewie Pomorskim w ramach projektu „Kształcenie zawodowe w Powiecie Golubsko – Dobrzyńskim”.
II.2) Rodzaj zamówienia:
Usługi
II.3) Krótki opis przedmiotu zamówienia (wielkość, zakres, rodzaj i ilość dostaw, usług lub robót budowlanych lub określenie zapotrzebowania i wymagań ) a w przypadku partnerstwa innowacyjnego - określenie zapotrzebowania na innowacyjny produkt, usługę lub roboty budowlane:
Przedmiotem zamówienia jest przeprowadzenie kursów zawodowych: „Barman-Mikser” oraz „Barista” dla uczniów z Zespołu Szkół w Kowalewie Pomorskim w ramach projektu „Kształcenie zawodowe w Powiecie Golubsko – Dobrzyńskim”. Zamówienie składa się z 2 części: Część I: Kurs: „Barman-Mikser”, Część II: Kurs: „Barista”. Część I: Kurs: „Barman-Mikser" 1. Uczestnikami kursów będą uczniowie Zespołu Szkół w Kowalewie Pomorskim będący jednocześnie uczestnikami projektu. 2. Liczba uczestników: 1 grupa - 15 uczestników (uczniów/ uczennic). 3. Ilość godzin: min. 20h dydaktycznych (po 45 min.) do realizacji w trybie weekendowym (piątek-niedziela). Rozpoczęcie zajęć w piątek – nie wcześniej niż od godz. 15.00, nie dłużej niż do 21.00, w sobotę i niedzielę – od godz. 8.00, nie dłużej niż do 20.00. 4. Zamawiający zastrzega sobie prawo zmiany ilości uczestników kursu w przypadkach losowych lub rezygnacji uczestnika w trakcie kursu. 5. Wykonawca jest zobowiązany do uzgodnienia z Zamawiającym wstępnych terminów przeprowadzenia kursu/ów przed podpisaniem umowy– termin kursu/ów należy podać w formularzu ofertowym. 6. Miejsce szkolenia: - Pracownia gastronomiczna Zespołu Szkół w Kowalewie Pomorskim 7. Tematy szkolenia: Zawód Barman - obowiązki i wizerunek Barmana - praca w zespole - sztuka pracy przy barze i na sali - motywacja i cele - etyka Barmana - historia koktajli Podstawy zarządzania barem - organizacja baru, - zarządzanie barem. Terminologia funkcjonowanie sprzętu barowego - przybory barmańskie, - szkło barowe, - sprzęt chłodniczy, - sprzęt zmywający, - sprzęt do parzenia kawy, - pozostały sprzęt barowy, -obowiązkowe wyposażenie baru. Mixologia - omówienie poszczególnych alkoholi, - przygotowanie drinków, - przykłady i ćwiczenia. Fizjologia mieszania napojów - przygotowanie drinków, - przykłady i ćwiczenia. Dobór różnorodnych ingrediencji - przygotowanie drinków, - przykłady i ćwiczenia, Sporządzanie zimnych koktajli z użyciem shakera i blendera: - Short drink - Long drink - Soft drink Dekorowanie koktajli i drinków: - dekoracje na bazie owoców - dekoracje na bazie warzyw - dekoracje z użyciem miodu, cukru oraz dekoracji sztucznych Najnowsze trendy w barmaństwie na przykładzie konkretnych Państw. Rozliczenia na barze. 8. Termin wykonania zamówienia: do 30 kwietnia 2018r. 9. Wykonawca zapewnia materiały szkoleniowe (książki lub materiały firmowe - skrypty zawierające pełną wiedzę z zakresu kursu), sprzęt (mobilny bar, szkło koktajlowe, podręczny sprzęt barmana) oraz produkty (alkohole, soki, napoje, syropy, mixy barmańskie, owoce, warzywa, zioła, lód, dodatki komplementarne itp), niezbędne do prawidłowego przeprowadzenia szkolenia. 10. Materiały dydaktyczne do zajęć teoretycznych (książki lub materiały firmowe - skrypty zawierające pełną wiedzę z zakresu kursu) po zrealizowanym kursie stają się własnością uczniów; 11. Kurs winien zakończyć się egzaminem wewnętrznym przeprowadzonym przez Wykonawcę. 12. Wykonawca zobowiązuje się do sprawowania nadzoru nad frekwencją obecności uczestników kursu poprzez: -prowadzenie list obecności uczestników kursu, -bieżące informowanie Zamawiającego o nieobecności na kursie osób skierowanych, nie przystąpieniu do kursu przez te osoby lub też rezygnacji z uczestnictwa w kursie w trakcie jego trwania, -zawiadomienie Zamawiającego o fakcie uchylenia się uczestnika kursu od przystąpienia do ewentualnych zaliczeń cząstkowych oraz egzaminu końcowego; 13. Wykonawca przedłoży Zamawiającemu (po zakończeniu kursu) raport z realizacji kursu zawierający: -imienne wskazanie osób, które odbyły kurs (wymagane jest dołączenie do raportu list obecności), -wykaz wydanych uczestnikom dokumentów wraz z poświadczeniem ich odbioru oraz kserokopie wydanych uczestnikom kursu dokumentów (certyfikatów); -rozliczenie godzin zrealizowanych na kursie uwzględniające tematykę zrealizowanych zajęć, -ankiety oceny szkolenia łącznie z ich opracowaniem, oraz dokumentację fotograficzną w formie płyty CD/DVD 14. Wykonawca zobowiązany jest do rzetelnego i systematycznego prowadzenia wszelkiej dokumentacji kursu; podczas trwania kursu dokumentacja będzie udostępniana osobom kontrolującym kurs, a po zakończeniu kursu niezwłocznie przekazana do biura projektu. 15.Wszystkie dokumenty i materiały szkoleniowe, miejsce prowadzenia szkolenia i listy obecności muszą być oznaczone logotypami projektu zgodnie ze wskazaniem Zamawiającego. 16. Po zdanym egzaminie wewnętrznym uczestnik otrzymuje zaświadczenie/certyfikat wydany na podstawie Rozporządzenia Ministra Edukacji Narodowej z dnia 11 stycznia 2012 r. w sprawie kształcenia ustawicznego w formach pozaszkolnych – wzór w załączniku nr 6 do SIWZ. Część II: Kurs: „Barista” 1. Uczestnikami kursów będą uczniowie Zespołu Szkół w Kowalewie Pomorskim będący jednocześnie uczestnikami projektu. 2. Liczba uczestników: 3 grupy po 5 uczestników (uczniów/ uczennic). 3. Ilość godzin: min. 10h dydaktycznych dla każdej grupy (po 45 min.) do realizacji w trybie weekendowym (piątek-niedziela). Rozpoczęcie zajęć w piątek – nie wcześniej niż od godz. 15.00, nie dłużej niż do 21.00, w sobotę i niedzielę – od godz. 8.00, nie dłużej niż do 20.00. 4. Zamawiający zastrzega sobie prawo zmiany ilości uczestników kursu w przypadkach losowych lub rezygnacji uczestnika w trakcie kursu. 5. Wykonawca jest zobowiązany do uzgodnienia z Zamawiającym wstępnych terminów przeprowadzenia kursu przed podpisaniem umowy – termin kursu/ów należy podać w formularzu ofertowym. 6. Miejsce szkolenia: - Pracownia gastronomiczna Zespołu Szkół w Kowalewie Pomorskim 7. Program kursu: Część teoretyczna: 1. Kawa: - jako roślina – historia, rejony uprawy, wymagania klimatyczne, odmiany, największe plantacje - jako ziarno – obróbka, wypalanie, różnice ze względu na odmianę (Arabika, Robusta) - jako napój – sposoby sporządzania kawy, spożycie kawy na świecie 2. Barista: - początki zawodu na świecie - kwalifikacje i zakres obowiązków – cechy dobrego baristy 3. Sprzęt baristy: - ekspres ciśnieniowy – budowa, parametry, rodzaje, konserwacja - młynek – budowa, rodzaje, ustawienia 4. Przygotowanie espresso w teorii – zasada 4M: - Miscela - Macinacaffc - Machina - Mano Część praktyczna: 1. Przygotowanie espresso, espresso doppio, ristretto, lungo - ubicie - parametry - fazy ekstrakcji - ocena jakości 2. Pienienie mleka - właściwości mleka - techniki spieniania mleka 3. Przygotowanie napojów kawowych z mlekiem – latte, cappucino, latte machiato 4. Omówienie i wykorzystanie dodatków do kaw – czekolada (mocha), lody (espresso affogato), bita śmietana, sosy 5. Latte art – sztuka „rysowania na kawie” 6. Dobra Praktyka Higieniczna i Dobra Praktyka Produkcyjna wykorzystywane przez system zarządzania HACCP w pracy baristy 8. Termin wykonania zamówienia: do 30 kwietnia 2018r. 9. Wykonawca zapewnia materiały szkoleniowe (książki lub materiały firmowe - skrypty zawierające pełną wiedzę z zakresu kursu), sprzęt (profesjonalny ekspres ciśnieniowy wykorzystywany w gastronomii, młynek do kawy, urządzenia alternatywne, porcelanę, szkło itp.) oraz produkty (kawa, mleko, syropy, czekolada, bita śmietana, lody i inne wg. potrzeb) do prawidłowej realizacji tematyki kursu. 10. Materiały dydaktyczne do zajęć teoretycznych (książki lub materiały firmowe - skrypty zawierające pełną wiedzę z zakresu kursu) po zrealizowanym kursie stają się własnością uczniów; 11. Kurs winien zakończyć się egzaminem wewnętrznym przeprowadzonym przez Wykonawcę. 12. Wykonawca zobowiązuje się do sprawowania nadzoru nad frekwencją obecności uczestników kursu poprzez: -prowadzenie list obecności uczestników kursu, -bieżące informowanie Zamawiającego o nieobecności na kursie osób skierowanych, nie przystąpieniu do kursu przez te osoby lub też rezygnacji z uczestnictwa w kursie w trakcie jego trwania, -zawiadomienie Zamawiającego o fakcie uchylenia się uczestnika kursu od przystąpienia do ewentualnych zaliczeń cząstkowych oraz egzaminu końcowego; 13. Wykonawca przedłoży Zamawiającemu (po zakończeniu kursu) raport z realizacji kursu zawierający: -imienne wskazanie osób, które odbyły kurs z podziałem na poszczególne grupy (wymagane jest dołączenie do raportu list obecności), -wykaz wydanych uczestnikom dokumentów wraz z poświadczeniem ich odbioru oraz kserokopie wydanych uczestnikom kursu dokumentów (certyfikatów); -rozliczenie godzin zrealizowanych na kursie uwzględniające tematykę zrealizowanych zajęć, -ankiety oceny szkolenia łącznie z ich opracowaniem, oraz dokumentację fotograficzną w formie płyty CD/DVD 14. Wykonawca zobowiązany jest do rzetelnego i systematycznego prowadzenia wszelkiej dokumentacji kursu; podczas trwania kursu dokumentacja będzie udostępniana osobom kontrolującym kurs, a po zakończeniu kursu niezwłocznie przekazana do biura projektu. 15.Wszystkie dokumenty i materiały szkoleniowe, miejsce prowadzenia szkolenia i listy obecności muszą być oznaczone logotypami projektu zgodnie ze wskazaniem Zamawiającego. 16. Po zdanym egzaminie wewnętrznym uczestnik otrzymuje zaświadczenie/certyfikat wydany na podstawie Rozporządzenia Ministra Edukacji Narodowej z dnia 11 stycznia 2012 r. w sprawie kształcenia ustawicznego w formach pozaszkolnych – wzór w załączniku nr 6 do SIWZ.
II.4) Informacja o częściach zamówienia:
Zamówienie było podzielone na części:
tak
II.5) Główny Kod CPV: 80500000-9
 
Dodatkowe kody CPV: 80570000-0, 80000000-4
SEKCJA III: PROCEDURA
III.1) TRYB UDZIELENIA ZAMÓWIENIA
Przetarg nieograniczony
III.2) Ogłoszenie dotyczy zakończenia dynamicznego systemu zakupów
nie
III.3) Informacje dodatkowe:
 
SEKCJA IV: UDZIELENIE ZAMÓWIENIA
CZĘŚĆ NR: 1   
NAZWA: Kurs: „Barman-Mikser”
Postępowanie / część zostało unieważnione
tak
Należy podać podstawę i przyczynę unieważnienia postępowania:
Uzasadnienie faktyczne: W toku badania i oceny ofert, Zamawiający oceniając i porównując oferty zgodnie z założeniami podanymi w SIWZ i ogłoszeniu o zamówienie dla części I i części II wykrył wadę dla kryterium: „Kadra dydaktyczna”. Z opisu oceny ofert dla tego kryterium dla części I i części II, wynika że maksymalną liczbę punktów (30 pkt.) otrzyma wykonawca, który wykaże że kurs przeprowadzi osoba (trener)z wykształceniem wyższym, z doświadczeniem w prowadzeniu kursów powyżej 5 lat, posiadający uprawnienia pedagogiczne. W przypadku prowadzenia kursu przez więcej niż 1 osobę ilość punktów będzie stanowiła średnią arytmetyczną kadry dydaktycznej. Ze wzoru wskazanego w SIWZ na obliczenie punktacji dla omawianego kryterium wynika, że maksymalną liczbę punktów zdobędzie oferta, która w podkryteriach a),b),c) w sumie podzielonej przez ilość wykładowców osiągnie najniższą liczbę punktów, co jest nie logiczne. Zamawiający popełnił błąd we wzorze dot. kryterium „Kadra dydaktyczna”. Zamawiający w tej sytuacji nie może dokonać prawidłowo oceny ofert i wybrać oferty najkorzystniejszej. W związku z wykrytą wadą, uniemożliwiającą zawarcie ważnej umowy w sprawie zamówienia publicznego Zamawiający unieważnia postępowanie dla obydwu części. Uzasadnienie prawne: Podstawą prawną unieważnienia jest art. 93 ust. 1 pkt 7 Prawa zamówień publicznych.
 
 
CZĘŚĆ NR: 2   
NAZWA: Kurs: „Barista”
Postępowanie / część zostało unieważnione
tak
Należy podać podstawę i przyczynę unieważnienia postępowania:
Uzasadnienie faktyczne: W toku badania i oceny ofert, Zamawiający oceniając i porównując oferty zgodnie z założeniami podanymi w SIWZ i ogłoszeniu o zamówienie dla części I i części II wykrył wadę dla kryterium: „Kadra dydaktyczna”. Z opisu oceny ofert dla tego kryterium dla części I i części II, wynika że maksymalną liczbę punktów (30 pkt.) otrzyma wykonawca, który wykaże że kurs przeprowadzi osoba (trener)z wykształceniem wyższym, z doświadczeniem w prowadzeniu kursów powyżej 5 lat, posiadający uprawnienia pedagogiczne. W przypadku prowadzenia kursu przez więcej niż 1 osobę ilość punktów będzie stanowiła średnią arytmetyczną kadry dydaktycznej. Ze wzoru wskazanego w SIWZ na obliczenie punktacji dla omawianego kryterium wynika, że maksymalną liczbę punktów zdobędzie oferta, która w podkryteriach a),b),c) w sumie podzielonej przez ilość wykładowców osiągnie najniższą liczbę punktów, co jest nie logiczne. Zamawiający popełnił błąd we wzorze dot. kryterium „Kadra dydaktyczna”. Zamawiający w tej sytuacji nie może dokonać prawidłowo oceny ofert i wybrać oferty najkorzystniejszej. W związku z wykrytą wadą, uniemożliwiającą zawarcie ważnej umowy w sprawie zamówienia publicznego Zamawiający unieważnia postępowanie dla obydwu części. Uzasadnienie prawne: Podstawą prawną unieważnienia jest art. 93 ust. 1 pkt 7 Prawa zamówień publicznych.
 
IV.9) UZASADNIENIE UDZIELENIA ZAMÓWIENIA W TRYBIE NEGOCJACJI BEZ OGŁOSZENIA, ZAMÓWIENIA Z WOLNEJ RĘKI ALBO ZAPYTANIA O CENĘ
 
IV.9.1) Podstawa prawna
Postępowanie prowadzone jest w trybie   na podstawie art.  ustawy Pzp.
IV.9.2) Uzasadnienie wyboru trybu
Należy podać uzasadnienie faktyczne i prawne wyboru trybu oraz wyjaśnić, dlaczego udzielenie zamówienia jest zgodne z przepisami.

Metryka

  • zdarzenie opublikował: Administrator Systemu
    data dodania: 2018-03-30 13:17
[drukuj]