przetarg nieograniczony
Ogłoszenie nr 533176-N-2018 z dnia 2018-03-19 r.
OGŁOSZENIE O ZAMÓWIENIU - Usługi
Nazwa projektu lub programu
„Kształcenie zawodowe w Powiecie Golubsko – Dobrzyńskim”, współfinansowanego ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego w ramach Regionalnego Programu Operacyjnego Województwa Kujawsko-Pomorskiego na lata 2014-2020, Oś priorytetowa 10 Innowacyjna Edukacja, Działanie 10.2 Doskonalenie zawodowe, Poddziałanie 10.2.3 Kształcenie zawodowe.
Należy podać minimalny procentowy wskaźnik zatrudnienia osób należących do jednej lub więcej kategorii, o których mowa w art. 22 ust. 2 ustawy Pzp, nie mniejszy niż 30%, osób zatrudnionych przez zakłady pracy chronionej lub wykonawców albo ich jednostki (w %)
Postępowanie jest przeprowadzane wspólnie przez zamawiających
Jeżeli tak, należy wymienić zamawiających, którzy wspólnie przeprowadzają postępowanie oraz podać adresy ich siedzib, krajowe numery identyfikacyjne oraz osoby do kontaktów wraz z danymi do kontaktów:
Postępowanie jest przeprowadzane wspólnie z zamawiającymi z innych państw członkowskich Unii Europejskiej
Informacje dodatkowe:
Adres strony internetowej (URL): www.bip.golub-dobrzyn.com.pl
Adres profilu nabywcy:
Adres strony internetowej pod którym można uzyskać dostęp do narzędzi i urządzeń lub formatów plików, które nie są ogólnie dostępne
Nieograniczony, pełny i bezpośredni dostęp do dokumentów z postępowania można uzyskać pod adresem (URL)
Adres strony internetowej, na której zamieszczona będzie specyfikacja istotnych warunków zamówienia
www.bip.golub-dobrzyn.com.pl
Dostęp do dokumentów z postępowania jest ograniczony - więcej informacji można uzyskać pod adresem
Oferty lub wnioski o dopuszczenie do udziału w postępowaniu należy przesyłać:
Elektronicznie
adres
Nie
Inny sposób:
Wymagane jest przesłanie ofert lub wniosków o dopuszczenie do udziału w postępowaniu w inny sposób:
Nie
Inny sposób:
Adres:
Komunikacja elektroniczna wymaga korzystania z narzędzi i urządzeń lub formatów plików, które nie są ogólnie dostępne
Nieograniczony, pełny, bezpośredni i bezpłatny dostęp do tych narzędzi można uzyskać pod adresem: (URL)
II.1) Nazwa nadana zamówieniu przez zamawiającego: Usługa przeprowadzenia kursów zawodowych: „Barman-Mikser” oraz „Barista” dla uczniów z Zespołu Szkół w Kowalewie Pomorskim w ramach projektu „Kształcenie zawodowe w Powiecie Golubsko – Dobrzyńskim”.
Numer referencyjny:
Przed wszczęciem postępowania o udzielenie zamówienia przeprowadzono dialog techniczny
II.2) Rodzaj zamówienia: Usługi
II.3) Informacja o możliwości składania ofert częściowych
Zamówienie podzielone jest na części:
Oferty lub wnioski o dopuszczenie do udziału w postępowaniu można składać w odniesieniu do:
wszystkich części
Maksymalna liczba części zamówienia, na które może zostać udzielone zamówienie jednemu wykonawcy:
II.4) Krótki opis przedmiotu zamówienia (wielkość, zakres, rodzaj i ilość dostaw, usług lub robót budowlanych lub określenie zapotrzebowania i wymagań ) a w przypadku partnerstwa innowacyjnego - określenie zapotrzebowania na innowacyjny produkt, usługę lub roboty budowlane: Przedmiotem zamówienia jest przeprowadzenie kursów zawodowych: „Barman-Mikser” oraz „Barista” dla uczniów z Zespołu Szkół w Kowalewie Pomorskim w ramach projektu „Kształcenie zawodowe w Powiecie Golubsko – Dobrzyńskim”. Zamówienie składa się z 2 części: Część I: Kurs: „Barman-Mikser”, Część II: Kurs: „Barista”. Część I: Kurs: „Barman-Mikser" 1. Uczestnikami kursów będą uczniowie Zespołu Szkół w Kowalewie Pomorskim będący jednocześnie uczestnikami projektu. 2. Liczba uczestników: 1 grupa - 15 uczestników (uczniów/ uczennic). 3. Ilość godzin: min. 20h dydaktycznych (po 45 min.) do realizacji w trybie weekendowym (piątek-niedziela). Rozpoczęcie zajęć w piątek – nie wcześniej niż od godz. 15.00, nie dłużej niż do 21.00, w sobotę i niedzielę – od godz. 8.00, nie dłużej niż do 20.00. 4. Zamawiający zastrzega sobie prawo zmiany ilości uczestników kursu w przypadkach losowych lub rezygnacji uczestnika w trakcie kursu. 5. Wykonawca jest zobowiązany do uzgodnienia z Zamawiającym wstępnych terminów przeprowadzenia kursu/ów przed podpisaniem umowy– termin kursu/ów należy podać w formularzu ofertowym. 6. Miejsce szkolenia: - Pracownia gastronomiczna Zespołu Szkół w Kowalewie Pomorskim 7. Tematy szkolenia: Zawód Barman - obowiązki i wizerunek Barmana - praca w zespole - sztuka pracy przy barze i na sali - motywacja i cele - etyka Barmana - historia koktajli Podstawy zarządzania barem - organizacja baru, - zarządzanie barem. Terminologia funkcjonowanie sprzętu barowego - przybory barmańskie, - szkło barowe, - sprzęt chłodniczy, - sprzęt zmywający, - sprzęt do parzenia kawy, - pozostały sprzęt barowy, -obowiązkowe wyposażenie baru. Mixologia - omówienie poszczególnych alkoholi, - przygotowanie drinków, - przykłady i ćwiczenia. Fizjologia mieszania napojów - przygotowanie drinków, - przykłady i ćwiczenia. Dobór różnorodnych ingrediencji - przygotowanie drinków, - przykłady i ćwiczenia, Sporządzanie zimnych koktajli z użyciem shakera i blendera: - Short drink - Long drink - Soft drink Dekorowanie koktajli i drinków: - dekoracje na bazie owoców - dekoracje na bazie warzyw - dekoracje z użyciem miodu, cukru oraz dekoracji sztucznych Najnowsze trendy w barmaństwie na przykładzie konkretnych Państw. Rozliczenia na barze. 8. Termin wykonania zamówienia: do 30 kwietnia 2018r. 9. Wykonawca zapewnia materiały szkoleniowe (książki lub materiały firmowe - skrypty zawierające pełną wiedzę z zakresu kursu), sprzęt (mobilny bar, szkło koktajlowe, podręczny sprzęt barmana) oraz produkty (alkohole, soki, napoje, syropy, mixy barmańskie, owoce, warzywa, zioła, lód, dodatki komplementarne itp), niezbędne do prawidłowego przeprowadzenia szkolenia. 10. Materiały dydaktyczne do zajęć teoretycznych (książki lub materiały firmowe - skrypty zawierające pełną wiedzę z zakresu kursu) po zrealizowanym kursie stają się własnością uczniów; 11. Kurs winien zakończyć się egzaminem wewnętrznym przeprowadzonym przez Wykonawcę. 12. Wykonawca zobowiązuje się do sprawowania nadzoru nad frekwencją obecności uczestników kursu poprzez: -prowadzenie list obecności uczestników kursu, -bieżące informowanie Zamawiającego o nieobecności na kursie osób skierowanych, nie przystąpieniu do kursu przez te osoby lub też rezygnacji z uczestnictwa w kursie w trakcie jego trwania, -zawiadomienie Zamawiającego o fakcie uchylenia się uczestnika kursu od przystąpienia do ewentualnych zaliczeń cząstkowych oraz egzaminu końcowego; 13. Wykonawca przedłoży Zamawiającemu (po zakończeniu kursu) raport z realizacji kursu zawierający: -imienne wskazanie osób, które odbyły kurs (wymagane jest dołączenie do raportu list obecności), -wykaz wydanych uczestnikom dokumentów wraz z poświadczeniem ich odbioru oraz kserokopie wydanych uczestnikom kursu dokumentów (certyfikatów); -rozliczenie godzin zrealizowanych na kursie uwzględniające tematykę zrealizowanych zajęć, -ankiety oceny szkolenia łącznie z ich opracowaniem, oraz dokumentację fotograficzną w formie płyty CD/DVD 14. Wykonawca zobowiązany jest do rzetelnego i systematycznego prowadzenia wszelkiej dokumentacji kursu; podczas trwania kursu dokumentacja będzie udostępniana osobom kontrolującym kurs, a po zakończeniu kursu niezwłocznie przekazana do biura projektu. 15.Wszystkie dokumenty i materiały szkoleniowe, miejsce prowadzenia szkolenia i listy obecności muszą być oznaczone logotypami projektu zgodnie ze wskazaniem Zamawiającego. 16. Po zdanym egzaminie wewnętrznym uczestnik otrzymuje zaświadczenie/certyfikat wydany na podstawie Rozporządzenia Ministra Edukacji Narodowej z dnia 11 stycznia 2012 r. w sprawie kształcenia ustawicznego w formach pozaszkolnych – wzór w załączniku nr 6 do SIWZ. Część II: Kurs: „Barista” 1. Uczestnikami kursów będą uczniowie Zespołu Szkół w Kowalewie Pomorskim będący jednocześnie uczestnikami projektu. 2. Liczba uczestników: 3 grupy po 5 uczestników (uczniów/ uczennic). 3. Ilość godzin: min. 30h dydaktycznych (po 45 min.) do realizacji w trybie weekendowym (piątek-niedziela). Rozpoczęcie zajęć w piątek – nie wcześniej niż od godz. 15.00, nie dłużej niż do 21.00, w sobotę i niedzielę – od godz. 8.00, nie dłużej niż do 20.00. 4. Zamawiający zastrzega sobie prawo zmiany ilości uczestników kursu w przypadkach losowych lub rezygnacji uczestnika w trakcie kursu. 5. Wykonawca jest zobowiązany do uzgodnienia z Zamawiającym wstępnych terminów przeprowadzenia kursu przed podpisaniem umowy – termin kursu/ów należy podać w formularzu ofertowym. 6. Miejsce szkolenia: - Pracownia gastronomiczna Zespołu Szkół w Kowalewie Pomorskim 7. Program kursu: Część teoretyczna: 1. Kawa: - jako roślina – historia, rejony uprawy, wymagania klimatyczne, odmiany, największe plantacje - jako ziarno – obróbka, wypalanie, różnice ze względu na odmianę (Arabika, Robusta) - jako napój – sposoby sporządzania kawy, spożycie kawy na świecie 2. Barista: - początki zawodu na świecie - kwalifikacje i zakres obowiązków – cechy dobrego baristy 3. Sprzęt baristy: - ekspres ciśnieniowy – budowa, parametry, rodzaje, konserwacja - młynek – budowa, rodzaje, ustawienia 4. Przygotowanie espresso w teorii – zasada 4M: - Miscela - Macinacaffc - Machina - Mano Część praktyczna: 1. Przygotowanie espresso, espresso doppio, ristretto, lungo - ubicie - parametry - fazy ekstrakcji - ocena jakości 2. Pienienie mleka - właściwości mleka - techniki spieniania mleka 3. Przygotowanie napojów kawowych z mlekiem – latte, cappucino, latte machiato 4. Omówienie i wykorzystanie dodatków do kaw – czekolada (mocha), lody (espresso affogato), bita śmietana, sosy 5. Latte art – sztuka „rysowania na kawie” 6. Dobra Praktyka Higieniczna i Dobra Praktyka Produkcyjna wykorzystywane przez system zarządzania HACCP w pracy baristy 8. Termin wykonania zamówienia: do 30 kwietnia 2018r. 9. Wykonawca zapewnia materiały szkoleniowe (książki lub materiały firmowe - skrypty zawierające pełną wiedzę z zakresu kursu), sprzęt (profesjonalny ekspres ciśnieniowy wykorzystywany w gastronomii, młynek do kawy, urządzenia alternatywne, porcelanę, szkło itp.) oraz produkty (kawa, mleko, syropy, czekolada, bita śmietana, lody i inne wg. potrzeb) do prawidłowej realizacji tematyki kursu. 10. Materiały dydaktyczne do zajęć teoretycznych (książki lub materiały firmowe - skrypty zawierające pełną wiedzę z zakresu kursu) po zrealizowanym kursie stają się własnością uczniów; 11. Kurs winien zakończyć się egzaminem wewnętrznym przeprowadzonym przez Wykonawcę. 12. Wykonawca zobowiązuje się do sprawowania nadzoru nad frekwencją obecności uczestników kursu poprzez: -prowadzenie list obecności uczestników kursu, -bieżące informowanie Zamawiającego o nieobecności na kursie osób skierowanych, nie przystąpieniu do kursu przez te osoby lub też rezygnacji z uczestnictwa w kursie w trakcie jego trwania, -zawiadomienie Zamawiającego o fakcie uchylenia się uczestnika kursu od przystąpienia do ewentualnych zaliczeń cząstkowych oraz egzaminu końcowego; 13. Wykonawca przedłoży Zamawiającemu (po zakończeniu kursu) raport z realizacji kursu zawierający: -imienne wskazanie osób, które odbyły kurs z podziałem na poszczególne grupy (wymagane jest dołączenie do raportu list obecności), -wykaz wydanych uczestnikom dokumentów wraz z poświadczeniem ich odbioru oraz kserokopie wydanych uczestnikom kursu dokumentów (certyfikatów); -rozliczenie godzin zrealizowanych na kursie uwzględniające tematykę zrealizowanych zajęć, -ankiety oceny szkolenia łącznie z ich opracowaniem, oraz dokumentację fotograficzną w formie płyty CD/DVD 14. Wykonawca zobowiązany jest do rzetelnego i systematycznego prowadzenia wszelkiej dokumentacji kursu; podczas trwania kursu dokumentacja będzie udostępniana osobom kontrolującym kurs, a po zakończeniu kursu niezwłocznie przekazana do biura projektu. 15.Wszystkie dokumenty i materiały szkoleniowe, miejsce prowadzenia szkolenia i listy obecności muszą być oznaczone logotypami projektu zgodnie ze wskazaniem Zamawiającego. 16. Po zdanym egzaminie wewnętrznym uczestnik otrzymuje zaświadczenie/certyfikat wydany na podstawie Rozporządzenia Ministra Edukacji Narodowej z dnia 11 stycznia 2012 r. w sprawie kształcenia ustawicznego w formach pozaszkolnych – wzór w załączniku nr 6 do SIWZ.
II.5) Główny kod CPV: 80500000-9
Dodatkowe kody CPV:
Kod CPV |
80570000-0 |
80000000-4 |
II.6) Całkowita wartość zamówienia (jeżeli zamawiający podaje informacje o wartości zamówienia):
Wartość bez VAT:
Waluta:
(w przypadku umów ramowych lub dynamicznego systemu zakupów – szacunkowa całkowita maksymalna wartość w całym okresie obowiązywania umowy ramowej lub dynamicznego systemu zakupów)
II.7) Czy przewiduje się udzielenie zamówień, o których mowa w art. 67 ust. 1 pkt 6 i 7 lub w art. 134 ust. 6 pkt 3 ustawy Pzp: Nie
Określenie przedmiotu, wielkości lub zakresu oraz warunków na jakich zostaną udzielone zamówienia, o których mowa w art. 67 ust. 1 pkt 6 lub w art. 134 ust. 6 pkt 3 ustawy Pzp:
II.8) Okres, w którym realizowane będzie zamówienie lub okres, na który została zawarta umowa ramowa lub okres, na który został ustanowiony dynamiczny system zakupów:
miesiącach: lub dniach:
lub
data rozpoczęcia: lub zakończenia: 2018-04-30
II.9) Informacje dodatkowe:
Określenie warunków: Brak określenia warunku w powyższym zakresie. Należy złożyć oświadczenie o spełnianiu warunków udziału w postępowaniu o zamówienie publiczne – zał. Nr 2.
Informacje dodatkowe
III.1.2) Sytuacja finansowa lub ekonomiczna
Określenie warunków: Brak określenia warunku w powyższym zakresie. Należy złożyć oświadczenie o spełnianiu warunków udziału w postępowaniu o zamówienie publiczne – zał. Nr 2.
Informacje dodatkowe
III.1.3) Zdolność techniczna lub zawodowa
Określenie warunków: Brak określenia warunku w powyższym zakresie. Należy złożyć oświadczenie o spełnianiu warunków udziału w postępowaniu o zamówienie publiczne – zał. Nr 2.
Zamawiający wymaga od wykonawców wskazania w ofercie lub we wniosku o dopuszczenie do udziału w postępowaniu imion i nazwisk osób wykonujących czynności przy realizacji zamówienia wraz z informacją o kwalifikacjach zawodowych lub doświadczeniu tych osób: Tak
Informacje dodatkowe: Kadra dydaktyczna jest jednym z kryteriów oceny ofert. Należy podać dane wymienione w podkryteriach: a) wykształcenie wykładowców, b)doświadczenie w prowadzeniu kursów, c) uprawnienia pedagogiczne . Należy te dane podać w formularzu ofertowym, stanowiącym załącznik nr 1 do SIWZ.
III.2.2) Zamawiający przewiduje wykluczenie wykonawcy na podstawie art. 24 ust. 5 ustawy Pzp Tak Zamawiający przewiduje następujące fakultatywne podstawy wykluczenia: Tak (podstawa wykluczenia określona w art. 24 ust. 5 pkt 1 ustawy Pzp)
Tak
Oświadczenie o spełnianiu kryteriów selekcji
Nie
III.5.2) W ZAKRESIE KRYTERIÓW SELEKCJI:
IV.1.1) Tryb udzielenia zamówienia: Przetarg nieograniczony
IV.1.2) Zamawiający żąda wniesienia wadium:
Informacja na temat wadium
IV.1.3) Przewiduje się udzielenie zaliczek na poczet wykonania zamówienia:
Należy podać informacje na temat udzielania zaliczek:
IV.1.4) Wymaga się złożenia ofert w postaci katalogów elektronicznych lub dołączenia do ofert katalogów elektronicznych:
Dopuszcza się złożenie ofert w postaci katalogów elektronicznych lub dołączenia do ofert katalogów elektronicznych:
Nie
Informacje dodatkowe:
IV.1.5.) Wymaga się złożenia oferty wariantowej:
Dopuszcza się złożenie oferty wariantowej
Złożenie oferty wariantowej dopuszcza się tylko z jednoczesnym złożeniem oferty zasadniczej:
IV.1.6) Przewidywana liczba wykonawców, którzy zostaną zaproszeni do udziału w postępowaniu
(przetarg ograniczony, negocjacje z ogłoszeniem, dialog konkurencyjny, partnerstwo innowacyjne)
Przewidywana minimalna liczba wykonawców
Maksymalna liczba wykonawców
Kryteria selekcji wykonawców:
IV.1.7) Informacje na temat umowy ramowej lub dynamicznego systemu zakupów:
Czy przewiduje się ograniczenie liczby uczestników umowy ramowej:
Przewidziana maksymalna liczba uczestników umowy ramowej:
Informacje dodatkowe:
Zamówienie obejmuje ustanowienie dynamicznego systemu zakupów:
Adres strony internetowej, na której będą zamieszczone dodatkowe informacje dotyczące dynamicznego systemu zakupów:
Informacje dodatkowe:
W ramach umowy ramowej/dynamicznego systemu zakupów dopuszcza się złożenie ofert w formie katalogów elektronicznych:
Przewiduje się pobranie ze złożonych katalogów elektronicznych informacji potrzebnych do sporządzenia ofert w ramach umowy ramowej/dynamicznego systemu zakupów:
IV.1.8) Aukcja elektroniczna
Przewidziane jest przeprowadzenie aukcji elektronicznej (przetarg nieograniczony, przetarg ograniczony, negocjacje z ogłoszeniem) Nie
Należy podać adres strony internetowej, na której aukcja będzie prowadzona:
Należy wskazać elementy, których wartości będą przedmiotem aukcji elektronicznej:
Przewiduje się ograniczenia co do przedstawionych wartości, wynikające z opisu przedmiotu zamówienia:
Należy podać, które informacje zostaną udostępnione wykonawcom w trakcie aukcji elektronicznej oraz jaki będzie termin ich udostępnienia:
Informacje dotyczące przebiegu aukcji elektronicznej:
Jaki jest przewidziany sposób postępowania w toku aukcji elektronicznej i jakie będą warunki, na jakich wykonawcy będą mogli licytować (minimalne wysokości postąpień):
Informacje dotyczące wykorzystywanego sprzętu elektronicznego, rozwiązań i specyfikacji technicznych w zakresie połączeń:
Wymagania dotyczące rejestracji i identyfikacji wykonawców w aukcji elektronicznej:
Informacje o liczbie etapów aukcji elektronicznej i czasie ich trwania:
Czas trwania:
Czy wykonawcy, którzy nie złożyli nowych postąpień, zostaną zakwalifikowani do następnego etapu:
Warunki zamknięcia aukcji elektronicznej:
IV.2) KRYTERIA OCENY OFERT
IV.2.1) Kryteria oceny ofert:
IV.2.2) Kryteria
Kryteria | Znaczenie |
Cena | 60,00 |
Kadra dydaktyczna | 30,00 |
Aspekty spoÅeczne | 10,00 |
IV.2.3) Zastosowanie procedury, o której mowa w art. 24aa ust. 1 ustawy Pzp (przetarg nieograniczony)
Tak
IV.3) Negocjacje z ogłoszeniem, dialog konkurencyjny, partnerstwo innowacyjne
IV.3.1) Informacje na temat negocjacji z ogłoszeniem
Minimalne wymagania, które muszą spełniać wszystkie oferty:
Przewidziane jest zastrzeżenie prawa do udzielenia zamówienia na podstawie ofert wstępnych bez przeprowadzenia negocjacji
Przewidziany jest podział negocjacji na etapy w celu ograniczenia liczby ofert:
Należy podać informacje na temat etapów negocjacji (w tym liczbę etapów):
Informacje dodatkowe
IV.3.2) Informacje na temat dialogu konkurencyjnego
Opis potrzeb i wymagań zamawiającego lub informacja o sposobie uzyskania tego opisu:
Informacja o wysokości nagród dla wykonawców, którzy podczas dialogu konkurencyjnego przedstawili rozwiązania stanowiące podstawę do składania ofert, jeżeli zamawiający przewiduje nagrody:
Wstępny harmonogram postępowania:
Podział dialogu na etapy w celu ograniczenia liczby rozwiązań:
Należy podać informacje na temat etapów dialogu:
Informacje dodatkowe:
IV.3.3) Informacje na temat partnerstwa innowacyjnego
Elementy opisu przedmiotu zamówienia definiujące minimalne wymagania, którym muszą odpowiadać wszystkie oferty:
Podział negocjacji na etapy w celu ograniczeniu liczby ofert podlegających negocjacjom poprzez zastosowanie kryteriów oceny ofert wskazanych w specyfikacji istotnych warunków zamówienia:
Informacje dodatkowe:
IV.4) Licytacja elektroniczna
Adres strony internetowej, na której będzie prowadzona licytacja elektroniczna:
Wykonawcy, którzy nie złożyli nowych postąpień, zostaną zakwalifikowani do następnego etapu:
Data: godzina:
Termin otwarcia licytacji elektronicznej:
Istotne dla stron postanowienia, które zostaną wprowadzone do treści zawieranej umowy w sprawie zamówienia publicznego, albo ogólne warunki umowy, albo wzór umowy:
Wymagania dotyczące zabezpieczenia należytego wykonania umowy:
Informacje dodatkowe:
Przewiduje się istotne zmiany postanowień zawartej umowy w stosunku do treści oferty, na podstawie której dokonano wyboru wykonawcy: Tak
Należy wskazać zakres, charakter zmian oraz warunki wprowadzenia zmian:
3. Zamawiający dopuszcza zmianę postanowień zawartej umowy w następujących przypadkach: a) w uzasadnionych przypadkach, gdy zajdzie konieczność wprowadzenia zmian wynikających z okoliczności, których nie można było przewidzieć w chwili zawarcia umowy, b) w przypadku, gdy zmiany postanowień zawartej umowy będą korzystne dla Zamawiającego, a zmiany wynikły w trakcie realizacji zamówienia, c) zawieszenia wykonywania usługi przez Zamawiającego, d) zmiany miejsca prowadzenia kursów, e) zmiany w sposobie dokonywania płatności, rozliczenia, f) zmiany danych Wykonawcy np. zmiana adresu, konta bankowego, nr REGON, osób kontaktowych itp. g) uwarunkowań społecznych (protestów, listów, petycji, itp.), h) rezygnacji przez Zamawiającego z części usługi, i) zmiany stanu prawnego, j) braku możliwości kontynuacji usługi z winy Zamawiającego, k) działania sił natury, l) konieczności zmiany terminu końcowego wykonania przedmiotu umowy, w przypadku, gdy nie można było tego przewidzieć w chwili podpisania umowy, m) możliwa jest korzystna dla Zamawiającego zmiana terminów i sposobu płatności za realizację przedmiotu zamówienia, n) gdy z przyczyn niezależnych od Wykonawcy nie jest możliwe wykonywanie kursu przez wskazaną/e osoby w ofercie, Zamawiający dopuszcza zmianę tej/tych osób na inne, posiadające ten sam lub wyższy poziom wykształcenia, doświadczenia i uprawnienia pedagogiczne; o) niezbędna jest zmiana sposobu wykonania usługi, o ile taka zmiana jest korzystna dla Zamawiającego lub jest konieczna w celu prawidłowego wykonania umowy, p) Zamawiający dopuszcza zmianę Wykonawcy, któremu udzielił zamówienia. Wykonawcę dotychczasowego może zastąpić nowy Wykonawca w wyniku połączenia, podziału, przekształcenia, upadłości, restrukturyzacji lub nabycia dotychczasowego wykonawcy lub jego przedsiębiorstwa, o ile nowy wykonawca spełnia warunki udziału w postępowaniu, nie zachodzą wobec niego podstawy wykluczenia oraz nie pociąga to za sobą innych istotnych zmian umowy. Warunki dokonania zmian: a) zmiana postanowień zawartej umowy może nastąpić wyłącznie za zgodą obu stron, wyrażoną na piśmie, pod rygorem nieważności, b) strona występująca o zmianę postanowień zawartej umowy: - opisze zaistniałe okoliczności, - uzasadni, udokumentuje zaistnienie powyższych okoliczności, - obliczy koszty zmiany, jeśli zmiana będzie miała wpływ na wynagrodzenie Wykonawcy, - opisze wpływ zmian na termin wykonania umowy. c) wniosek o zmianę postanowień zawartej umowy musi być wyrażony na piśmie.
IV.6) INFORMACJE ADMINISTRACYJNE
IV.6.1) Sposób udostępniania informacji o charakterze poufnym (jeżeli dotyczy):
Środki służące ochronie informacji o charakterze poufnym
IV.6.2) Termin składania ofert lub wniosków o dopuszczenie do udziału w postępowaniu:
Data: 2018-03-27, godzina: 10:00,
Skrócenie terminu składania wniosków, ze względu na pilną potrzebę udzielenia zamówienia (przetarg nieograniczony, przetarg ograniczony, negocjacje z ogłoszeniem):
Wskazać powody:
Język lub języki, w jakich mogą być sporządzane oferty lub wnioski o dopuszczenie do udziału w postępowaniu
>
IV.6.3) Termin związania ofertą: do: okres w dniach: 30 (od ostatecznego terminu składania ofert)
IV.6.4) Przewiduje się unieważnienie postępowania o udzielenie zamówienia, w przypadku nieprzyznania środków pochodzących z budżetu Unii Europejskiej oraz niepodlegających zwrotowi środków z pomocy udzielonej przez państwa członkowskie Europejskiego Porozumienia o Wolnym Handlu (EFTA), które miały być przeznaczone na sfinansowanie całości lub części zamówienia: Tak
IV.6.5) Przewiduje się unieważnienie postępowania o udzielenie zamówienia, jeżeli środki służące sfinansowaniu zamówień na badania naukowe lub prace rozwojowe, które zamawiający zamierzał przeznaczyć na sfinansowanie całości lub części zamówienia, nie zostały mu przyznane Nie
IV.6.6) Informacje dodatkowe:
Część nr: | 1 | Nazwa: | Kurs: „Barman-Mikser” |
2) Wspólny Słownik Zamówień(CPV): 80500000-9, 80570000-0, 80000000-4
3) Wartość części zamówienia(jeżeli zamawiający podaje informacje o wartości zamówienia):
Wartość bez VAT:
Waluta:
4) Czas trwania lub termin wykonania:
okres w miesiącach:
okres w dniach:
data rozpoczęcia:
data zakończenia: 2018-04-30
5) Kryteria oceny ofert:
Kryterium | Znaczenie |
Cena | 60,00 |
Kadra dydaktyczna | 30,00 |
Aspekty spoÅeczne | 10,00 |
6) INFORMACJE DODATKOWE:
Część nr: | 2 | Nazwa: | Kurs: „Barista” |
2) Wspólny Słownik Zamówień(CPV): 80500000-9, 80570000-0, 80000000-4
3) Wartość części zamówienia(jeżeli zamawiający podaje informacje o wartości zamówienia):
Wartość bez VAT:
Waluta:
4) Czas trwania lub termin wykonania:
okres w miesiącach:
okres w dniach:
data rozpoczęcia:
data zakończenia: 2018-04-30
5) Kryteria oceny ofert:
Kryterium | Znaczenie |
Cena | 60,00 |
Kadra dydaktyczna | 30,00 |
Aspekty spoÅeczne | 10,00 |
6) INFORMACJE DODATKOWE:
Metryka
- zdarzenie opublikował: Administrator Systemudata dodania: 2018-03-19 13:55
- SIWZ wraz z załącznikami (DOC)684kB
Metryka
- załącznik opublikował: Administrator Systemudata dodania: 2018-03-19 13:56
- SIWZ wraz z załącznikami po modyfikacji w dn. 19.03.2018r. (DOC)684kB
Metryka
- załącznik opublikował: Administrator Systemudata dodania: 2018-03-19 21:11
OGŁOSZENIE O ZMIANIE OGŁOSZENIA
Data: 19/03/2018
Adres strony internetowej (url): www.bip.golub-dobrzyn.com.pl
Numer sekcji: II
Punkt: 4
W ogłoszeniu jest: Przedmiotem zamówienia jest przeprowadzenie kursów zawodowych: „Barman-Mikser” oraz „Barista” dla uczniów z Zespołu Szkół w Kowalewie Pomorskim w ramach projektu „Kształcenie zawodowe w Powiecie Golubsko – Dobrzyńskim”. Zamówienie składa się z 2 części: Część I: Kurs: „Barman-Mikser”, Część II: Kurs: „Barista”. Część I: Kurs: „Barman-Mikser" 1. Uczestnikami kursów będą uczniowie Zespołu Szkół w Kowalewie Pomorskim będący jednocześnie uczestnikami projektu. 2. Liczba uczestników: 1 grupa - 15 uczestników (uczniów/ uczennic). 3. Ilość godzin: min. 20h dydaktycznych (po 45 min.) do realizacji w trybie weekendowym (piątek-niedziela). Rozpoczęcie zajęć w piątek – nie wcześniej niż od godz. 15.00, nie dłużej niż do 21.00, w sobotę i niedzielę – od godz. 8.00, nie dłużej niż do 20.00. 4. Zamawiający zastrzega sobie prawo zmiany ilości uczestników kursu w przypadkach losowych lub rezygnacji uczestnika w trakcie kursu. 5. Wykonawca jest zobowiązany do uzgodnienia z Zamawiającym wstępnych terminów przeprowadzenia kursu/ów przed podpisaniem umowy– termin kursu/ów należy podać w formularzu ofertowym. 6. Miejsce szkolenia: - Pracownia gastronomiczna Zespołu Szkół w Kowalewie Pomorskim 7. Tematy szkolenia: Zawód Barman - obowiązki i wizerunek Barmana - praca w zespole - sztuka pracy przy barze i na sali - motywacja i cele - etyka Barmana - historia koktajli Podstawy zarządzania barem - organizacja baru, - zarządzanie barem. Terminologia funkcjonowanie sprzętu barowego - przybory barmańskie, - szkło barowe, - sprzęt chłodniczy, - sprzęt zmywający, - sprzęt do parzenia kawy, - pozostały sprzęt barowy, -obowiązkowe wyposażenie baru. Mixologia - omówienie poszczególnych alkoholi, - przygotowanie drinków, - przykłady i ćwiczenia. Fizjologia mieszania napojów - przygotowanie drinków, - przykłady i ćwiczenia. Dobór różnorodnych ingrediencji - przygotowanie drinków, - przykłady i ćwiczenia, Sporządzanie zimnych koktajli z użyciem shakera i blendera: - Short drink - Long drink - Soft drink Dekorowanie koktajli i drinków: - dekoracje na bazie owoców - dekoracje na bazie warzyw - dekoracje z użyciem miodu, cukru oraz dekoracji sztucznych Najnowsze trendy w barmaństwie na przykładzie konkretnych Państw. Rozliczenia na barze. 8. Termin wykonania zamówienia: do 30 kwietnia 2018r. 9. Wykonawca zapewnia materiały szkoleniowe (książki lub materiały firmowe - skrypty zawierające pełną wiedzę z zakresu kursu), sprzęt (mobilny bar, szkło koktajlowe, podręczny sprzęt barmana) oraz produkty (alkohole, soki, napoje, syropy, mixy barmańskie, owoce, warzywa, zioła, lód, dodatki komplementarne itp), niezbędne do prawidłowego przeprowadzenia szkolenia. 10. Materiały dydaktyczne do zajęć teoretycznych (książki lub materiały firmowe - skrypty zawierające pełną wiedzę z zakresu kursu) po zrealizowanym kursie stają się własnością uczniów; 11. Kurs winien zakończyć się egzaminem wewnętrznym przeprowadzonym przez Wykonawcę. 12. Wykonawca zobowiązuje się do sprawowania nadzoru nad frekwencją obecności uczestników kursu poprzez: -prowadzenie list obecności uczestników kursu, -bieżące informowanie Zamawiającego o nieobecności na kursie osób skierowanych, nie przystąpieniu do kursu przez te osoby lub też rezygnacji z uczestnictwa w kursie w trakcie jego trwania, -zawiadomienie Zamawiającego o fakcie uchylenia się uczestnika kursu od przystąpienia do ewentualnych zaliczeń cząstkowych oraz egzaminu końcowego; 13. Wykonawca przedłoży Zamawiającemu (po zakończeniu kursu) raport z realizacji kursu zawierający: -imienne wskazanie osób, które odbyły kurs (wymagane jest dołączenie do raportu list obecności), -wykaz wydanych uczestnikom dokumentów wraz z poświadczeniem ich odbioru oraz kserokopie wydanych uczestnikom kursu dokumentów (certyfikatów); -rozliczenie godzin zrealizowanych na kursie uwzględniające tematykę zrealizowanych zajęć, -ankiety oceny szkolenia łącznie z ich opracowaniem, oraz dokumentację fotograficzną w formie płyty CD/DVD 14. Wykonawca zobowiązany jest do rzetelnego i systematycznego prowadzenia wszelkiej dokumentacji kursu; podczas trwania kursu dokumentacja będzie udostępniana osobom kontrolującym kurs, a po zakończeniu kursu niezwłocznie przekazana do biura projektu. 15.Wszystkie dokumenty i materiały szkoleniowe, miejsce prowadzenia szkolenia i listy obecności muszą być oznaczone logotypami projektu zgodnie ze wskazaniem Zamawiającego. 16. Po zdanym egzaminie wewnętrznym uczestnik otrzymuje zaświadczenie/certyfikat wydany na podstawie Rozporządzenia Ministra Edukacji Narodowej z dnia 11 stycznia 2012 r. w sprawie kształcenia ustawicznego w formach pozaszkolnych – wzór w załączniku nr 6 do SIWZ. Część II: Kurs: „Barista” 1. Uczestnikami kursów będą uczniowie Zespołu Szkół w Kowalewie Pomorskim będący jednocześnie uczestnikami projektu. 2. Liczba uczestników: 3 grupy po 5 uczestników (uczniów/ uczennic). 3. Ilość godzin: min. 30h dydaktycznych (po 45 min.) do realizacji w trybie weekendowym (piątek-niedziela). Rozpoczęcie zajęć w piątek – nie wcześniej niż od godz. 15.00, nie dłużej niż do 21.00, w sobotę i niedzielę – od godz. 8.00, nie dłużej niż do 20.00. 4. Zamawiający zastrzega sobie prawo zmiany ilości uczestników kursu w przypadkach losowych lub rezygnacji uczestnika w trakcie kursu. 5. Wykonawca jest zobowiązany do uzgodnienia z Zamawiającym wstępnych terminów przeprowadzenia kursu przed podpisaniem umowy – termin kursu/ów należy podać w formularzu ofertowym. 6. Miejsce szkolenia: - Pracownia gastronomiczna Zespołu Szkół w Kowalewie Pomorskim 7. Program kursu: Część teoretyczna: 1. Kawa: - jako roślina – historia, rejony uprawy, wymagania klimatyczne, odmiany, największe plantacje - jako ziarno – obróbka, wypalanie, różnice ze względu na odmianę (Arabika, Robusta) - jako napój – sposoby sporządzania kawy, spożycie kawy na świecie 2. Barista: - początki zawodu na świecie - kwalifikacje i zakres obowiązków – cechy dobrego baristy 3. Sprzęt baristy: - ekspres ciśnieniowy – budowa, parametry, rodzaje, konserwacja - młynek – budowa, rodzaje, ustawienia 4. Przygotowanie espresso w teorii – zasada 4M: - Miscela - Macinacaffc - Machina - Mano Część praktyczna: 1. Przygotowanie espresso, espresso doppio, ristretto, lungo - ubicie - parametry - fazy ekstrakcji - ocena jakości 2. Pienienie mleka - właściwości mleka - techniki spieniania mleka 3. Przygotowanie napojów kawowych z mlekiem – latte, cappucino, latte machiato 4. Omówienie i wykorzystanie dodatków do kaw – czekolada (mocha), lody (espresso affogato), bita śmietana, sosy 5. Latte art – sztuka „rysowania na kawie” 6. Dobra Praktyka Higieniczna i Dobra Praktyka Produkcyjna wykorzystywane przez system zarządzania HACCP w pracy baristy 8. Termin wykonania zamówienia: do 30 kwietnia 2018r. 9. Wykonawca zapewnia materiały szkoleniowe (książki lub materiały firmowe - skrypty zawierające pełną wiedzę z zakresu kursu), sprzęt (profesjonalny ekspres ciśnieniowy wykorzystywany w gastronomii, młynek do kawy, urządzenia alternatywne, porcelanę, szkło itp.) oraz produkty (kawa, mleko, syropy, czekolada, bita śmietana, lody i inne wg. potrzeb) do prawidłowej realizacji tematyki kursu. 10. Materiały dydaktyczne do zajęć teoretycznych (książki lub materiały firmowe - skrypty zawierające pełną wiedzę z zakresu kursu) po zrealizowanym kursie stają się własnością uczniów; 11. Kurs winien zakończyć się egzaminem wewnętrznym przeprowadzonym przez Wykonawcę. 12. Wykonawca zobowiązuje się do sprawowania nadzoru nad frekwencją obecności uczestników kursu poprzez: -prowadzenie list obecności uczestników kursu, -bieżące informowanie Zamawiającego o nieobecności na kursie osób skierowanych, nie przystąpieniu do kursu przez te osoby lub też rezygnacji z uczestnictwa w kursie w trakcie jego trwania, -zawiadomienie Zamawiającego o fakcie uchylenia się uczestnika kursu od przystąpienia do ewentualnych zaliczeń cząstkowych oraz egzaminu końcowego; 13. Wykonawca przedłoży Zamawiającemu (po zakończeniu kursu) raport z realizacji kursu zawierający: -imienne wskazanie osób, które odbyły kurs z podziałem na poszczególne grupy (wymagane jest dołączenie do raportu list obecności), -wykaz wydanych uczestnikom dokumentów wraz z poświadczeniem ich odbioru oraz kserokopie wydanych uczestnikom kursu dokumentów (certyfikatów); -rozliczenie godzin zrealizowanych na kursie uwzględniające tematykę zrealizowanych zajęć, -ankiety oceny szkolenia łącznie z ich opracowaniem, oraz dokumentację fotograficzną w formie płyty CD/DVD 14. Wykonawca zobowiązany jest do rzetelnego i systematycznego prowadzenia wszelkiej dokumentacji kursu; podczas trwania kursu dokumentacja będzie udostępniana osobom kontrolującym kurs, a po zakończeniu kursu niezwłocznie przekazana do biura projektu. 15.Wszystkie dokumenty i materiały szkoleniowe, miejsce prowadzenia szkolenia i listy obecności muszą być oznaczone logotypami projektu zgodnie ze wskazaniem Zamawiającego. 16. Po zdanym egzaminie wewnętrznym uczestnik otrzymuje zaświadczenie/certyfikat wydany na podstawie Rozporządzenia Ministra Edukacji Narodowej z dnia 11 stycznia 2012 r. w sprawie kształcenia ustawicznego w formach pozaszkolnych – wzór w załączniku nr 6 do SIWZ.
W ogłoszeniu powinno być: Przedmiotem zamówienia jest przeprowadzenie kursów zawodowych: „Barman-Mikser” oraz „Barista” dla uczniów z Zespołu Szkół w Kowalewie Pomorskim w ramach projektu „Kształcenie zawodowe w Powiecie Golubsko – Dobrzyńskim”. Zamówienie składa się z 2 części: Część I: Kurs: „Barman-Mikser”, Część II: Kurs: „Barista”. Część I: Kurs: „Barman-Mikser" 1. Uczestnikami kursów będą uczniowie Zespołu Szkół w Kowalewie Pomorskim będący jednocześnie uczestnikami projektu. 2. Liczba uczestników: 1 grupa - 15 uczestników (uczniów/ uczennic). 3. Ilość godzin: min. 20h dydaktycznych (po 45 min.) do realizacji w trybie weekendowym (piątek-niedziela). Rozpoczęcie zajęć w piątek – nie wcześniej niż od godz. 15.00, nie dłużej niż do 21.00, w sobotę i niedzielę – od godz. 8.00, nie dłużej niż do 20.00. 4. Zamawiający zastrzega sobie prawo zmiany ilości uczestników kursu w przypadkach losowych lub rezygnacji uczestnika w trakcie kursu. 5. Wykonawca jest zobowiązany do uzgodnienia z Zamawiającym wstępnych terminów przeprowadzenia kursu/ów przed podpisaniem umowy– termin kursu/ów należy podać w formularzu ofertowym. 6. Miejsce szkolenia: - Pracownia gastronomiczna Zespołu Szkół w Kowalewie Pomorskim 7. Tematy szkolenia: Zawód Barman - obowiązki i wizerunek Barmana - praca w zespole - sztuka pracy przy barze i na sali - motywacja i cele - etyka Barmana - historia koktajli Podstawy zarządzania barem - organizacja baru, - zarządzanie barem. Terminologia funkcjonowanie sprzętu barowego - przybory barmańskie, - szkło barowe, - sprzęt chłodniczy, - sprzęt zmywający, - sprzęt do parzenia kawy, - pozostały sprzęt barowy, -obowiązkowe wyposażenie baru. Mixologia - omówienie poszczególnych alkoholi, - przygotowanie drinków, - przykłady i ćwiczenia. Fizjologia mieszania napojów - przygotowanie drinków, - przykłady i ćwiczenia. Dobór różnorodnych ingrediencji - przygotowanie drinków, - przykłady i ćwiczenia, Sporządzanie zimnych koktajli z użyciem shakera i blendera: - Short drink - Long drink - Soft drink Dekorowanie koktajli i drinków: - dekoracje na bazie owoców - dekoracje na bazie warzyw - dekoracje z użyciem miodu, cukru oraz dekoracji sztucznych Najnowsze trendy w barmaństwie na przykładzie konkretnych Państw. Rozliczenia na barze. 8. Termin wykonania zamówienia: do 30 kwietnia 2018r. 9. Wykonawca zapewnia materiały szkoleniowe (książki lub materiały firmowe - skrypty zawierające pełną wiedzę z zakresu kursu), sprzęt (mobilny bar, szkło koktajlowe, podręczny sprzęt barmana) oraz produkty (alkohole, soki, napoje, syropy, mixy barmańskie, owoce, warzywa, zioła, lód, dodatki komplementarne itp), niezbędne do prawidłowego przeprowadzenia szkolenia. 10. Materiały dydaktyczne do zajęć teoretycznych (książki lub materiały firmowe - skrypty zawierające pełną wiedzę z zakresu kursu) po zrealizowanym kursie stają się własnością uczniów; 11. Kurs winien zakończyć się egzaminem wewnętrznym przeprowadzonym przez Wykonawcę. 12. Wykonawca zobowiązuje się do sprawowania nadzoru nad frekwencją obecności uczestników kursu poprzez: -prowadzenie list obecności uczestników kursu, -bieżące informowanie Zamawiającego o nieobecności na kursie osób skierowanych, nie przystąpieniu do kursu przez te osoby lub też rezygnacji z uczestnictwa w kursie w trakcie jego trwania, -zawiadomienie Zamawiającego o fakcie uchylenia się uczestnika kursu od przystąpienia do ewentualnych zaliczeń cząstkowych oraz egzaminu końcowego; 13. Wykonawca przedłoży Zamawiającemu (po zakończeniu kursu) raport z realizacji kursu zawierający: -imienne wskazanie osób, które odbyły kurs (wymagane jest dołączenie do raportu list obecności), -wykaz wydanych uczestnikom dokumentów wraz z poświadczeniem ich odbioru oraz kserokopie wydanych uczestnikom kursu dokumentów (certyfikatów); -rozliczenie godzin zrealizowanych na kursie uwzględniające tematykę zrealizowanych zajęć, -ankiety oceny szkolenia łącznie z ich opracowaniem, oraz dokumentację fotograficzną w formie płyty CD/DVD 14. Wykonawca zobowiązany jest do rzetelnego i systematycznego prowadzenia wszelkiej dokumentacji kursu; podczas trwania kursu dokumentacja będzie udostępniana osobom kontrolującym kurs, a po zakończeniu kursu niezwłocznie przekazana do biura projektu. 15.Wszystkie dokumenty i materiały szkoleniowe, miejsce prowadzenia szkolenia i listy obecności muszą być oznaczone logotypami projektu zgodnie ze wskazaniem Zamawiającego. 16. Po zdanym egzaminie wewnętrznym uczestnik otrzymuje zaświadczenie/certyfikat wydany na podstawie Rozporządzenia Ministra Edukacji Narodowej z dnia 11 stycznia 2012 r. w sprawie kształcenia ustawicznego w formach pozaszkolnych – wzór w załączniku nr 6 do SIWZ. Część II: Kurs: „Barista” 1. Uczestnikami kursów będą uczniowie Zespołu Szkół w Kowalewie Pomorskim będący jednocześnie uczestnikami projektu. 2. Liczba uczestników: 3 grupy po 5 uczestników (uczniów/ uczennic). 3. Ilość godzin: min. 10h dydaktycznych dla każdej grupy (po 45 min.) do realizacji w trybie weekendowym (piątek-niedziela). Rozpoczęcie zajęć w piątek – nie wcześniej niż od godz. 15.00, nie dłużej niż do 21.00, w sobotę i niedzielę – od godz. 8.00, nie dłużej niż do 20.00. 4. Zamawiający zastrzega sobie prawo zmiany ilości uczestników kursu w przypadkach losowych lub rezygnacji uczestnika w trakcie kursu. 5. Wykonawca jest zobowiązany do uzgodnienia z Zamawiającym wstępnych terminów przeprowadzenia kursu przed podpisaniem umowy – termin kursu/ów należy podać w formularzu ofertowym. 6. Miejsce szkolenia: - Pracownia gastronomiczna Zespołu Szkół w Kowalewie Pomorskim 7. Program kursu: Część teoretyczna: 1. Kawa: - jako roślina – historia, rejony uprawy, wymagania klimatyczne, odmiany, największe plantacje - jako ziarno – obróbka, wypalanie, różnice ze względu na odmianę (Arabika, Robusta) - jako napój – sposoby sporządzania kawy, spożycie kawy na świecie 2. Barista: - początki zawodu na świecie - kwalifikacje i zakres obowiązków – cechy dobrego baristy 3. Sprzęt baristy: - ekspres ciśnieniowy – budowa, parametry, rodzaje, konserwacja - młynek – budowa, rodzaje, ustawienia 4. Przygotowanie espresso w teorii – zasada 4M: - Miscela - Macinacaffc - Machina - Mano Część praktyczna: 1. Przygotowanie espresso, espresso doppio, ristretto, lungo - ubicie - parametry - fazy ekstrakcji - ocena jakości 2. Pienienie mleka - właściwości mleka - techniki spieniania mleka 3. Przygotowanie napojów kawowych z mlekiem – latte, cappucino, latte machiato 4. Omówienie i wykorzystanie dodatków do kaw – czekolada (mocha), lody (espresso affogato), bita śmietana, sosy 5. Latte art – sztuka „rysowania na kawie” 6. Dobra Praktyka Higieniczna i Dobra Praktyka Produkcyjna wykorzystywane przez system zarządzania HACCP w pracy baristy 8. Termin wykonania zamówienia: do 30 kwietnia 2018r. 9. Wykonawca zapewnia materiały szkoleniowe (książki lub materiały firmowe - skrypty zawierające pełną wiedzę z zakresu kursu), sprzęt (profesjonalny ekspres ciśnieniowy wykorzystywany w gastronomii, młynek do kawy, urządzenia alternatywne, porcelanę, szkło itp.) oraz produkty (kawa, mleko, syropy, czekolada, bita śmietana, lody i inne wg. potrzeb) do prawidłowej realizacji tematyki kursu. 10. Materiały dydaktyczne do zajęć teoretycznych (książki lub materiały firmowe - skrypty zawierające pełną wiedzę z zakresu kursu) po zrealizowanym kursie stają się własnością uczniów; 11. Kurs winien zakończyć się egzaminem wewnętrznym przeprowadzonym przez Wykonawcę. 12. Wykonawca zobowiązuje się do sprawowania nadzoru nad frekwencją obecności uczestników kursu poprzez: -prowadzenie list obecności uczestników kursu, -bieżące informowanie Zamawiającego o nieobecności na kursie osób skierowanych, nie przystąpieniu do kursu przez te osoby lub też rezygnacji z uczestnictwa w kursie w trakcie jego trwania, -zawiadomienie Zamawiającego o fakcie uchylenia się uczestnika kursu od przystąpienia do ewentualnych zaliczeń cząstkowych oraz egzaminu końcowego; 13. Wykonawca przedłoży Zamawiającemu (po zakończeniu kursu) raport z realizacji kursu zawierający: -imienne wskazanie osób, które odbyły kurs z podziałem na poszczególne grupy (wymagane jest dołączenie do raportu list obecności), -wykaz wydanych uczestnikom dokumentów wraz z poświadczeniem ich odbioru oraz kserokopie wydanych uczestnikom kursu dokumentów (certyfikatów); -rozliczenie godzin zrealizowanych na kursie uwzględniające tematykę zrealizowanych zajęć, -ankiety oceny szkolenia łącznie z ich opracowaniem, oraz dokumentację fotograficzną w formie płyty CD/DVD 14. Wykonawca zobowiązany jest do rzetelnego i systematycznego prowadzenia wszelkiej dokumentacji kursu; podczas trwania kursu dokumentacja będzie udostępniana osobom kontrolującym kurs, a po zakończeniu kursu niezwłocznie przekazana do biura projektu. 15.Wszystkie dokumenty i materiały szkoleniowe, miejsce prowadzenia szkolenia i listy obecności muszą być oznaczone logotypami projektu zgodnie ze wskazaniem Zamawiającego. 16. Po zdanym egzaminie wewnętrznym uczestnik otrzymuje zaświadczenie/certyfikat wydany na podstawie Rozporządzenia Ministra Edukacji Narodowej z dnia 11 stycznia 2012 r. w sprawie kształcenia ustawicznego w formach pozaszkolnych – wzór w załączniku nr 6 do SIWZ.
Miejsce, w którym znajduje się zmieniany tekst:
Numer sekcji: Załącznik I część nr 2
Punkt: 1
W ogłoszeniu jest: 1. Uczestnikami kursów będą uczniowie Zespołu Szkół w Kowalewie Pomorskim będący jednocześnie uczestnikami projektu. 2. Liczba uczestników: 3 grupy po 5 uczestników (uczniów/ uczennic). 3. Ilość godzin: min. 30h dydaktycznych (po 45 min.) do realizacji w trybie weekendowym (piątek-niedziela). Rozpoczęcie zajęć w piątek – nie wcześniej niż od godz. 15.00, nie dłużej niż do 21.00, w sobotę i niedzielę – od godz. 8.00, nie dłużej niż do 20.00. 4. Zamawiający zastrzega sobie prawo zmiany ilości uczestników kursu w przypadkach losowych lub rezygnacji uczestnika w trakcie kursu. 5. Wykonawca jest zobowiązany do uzgodnienia z Zamawiającym wstępnych terminów przeprowadzenia kursu przed podpisaniem umowy – termin kursu/ów należy podać w formularzu ofertowym. 6. Miejsce szkolenia: - Pracownia gastronomiczna Zespołu Szkół w Kowalewie Pomorskim 7. Program kursu: Część teoretyczna: 1. Kawa: - jako roślina – historia, rejony uprawy, wymagania klimatyczne, odmiany, największe plantacje - jako ziarno – obróbka, wypalanie, różnice ze względu na odmianę (Arabika, Robusta) - jako napój – sposoby sporządzania kawy, spożycie kawy na świecie 2. Barista: - początki zawodu na świecie - kwalifikacje i zakres obowiązków – cechy dobrego baristy 3. Sprzęt baristy: - ekspres ciśnieniowy – budowa, parametry, rodzaje, konserwacja - młynek – budowa, rodzaje, ustawienia 4. Przygotowanie espresso w teorii – zasada 4M: - Miscela - Macinacaffc - Machina - Mano Część praktyczna: 1. Przygotowanie espresso, espresso doppio, ristretto, lungo - ubicie - parametry - fazy ekstrakcji - ocena jakości 2. Pienienie mleka - właściwości mleka - techniki spieniania mleka 3. Przygotowanie napojów kawowych z mlekiem – latte, cappucino, latte machiato 4. Omówienie i wykorzystanie dodatków do kaw – czekolada (mocha), lody (espresso affogato), bita śmietana, sosy 5. Latte art – sztuka „rysowania na kawie” 6. Dobra Praktyka Higieniczna i Dobra Praktyka Produkcyjna wykorzystywane przez system zarządzania HACCP w pracy baristy 8. Termin wykonania zamówienia: do 30 kwietnia 2018r. 9. Wykonawca zapewnia materiały szkoleniowe (książki lub materiały firmowe - skrypty zawierające pełną wiedzę z zakresu kursu), sprzęt (profesjonalny ekspres ciśnieniowy wykorzystywany w gastronomii, młynek do kawy, urządzenia alternatywne, porcelanę, szkło itp.) oraz produkty (kawa, mleko, syropy, czekolada, bita śmietana, lody i inne wg. potrzeb) do prawidłowej realizacji tematyki kursu. 10. Materiały dydaktyczne do zajęć teoretycznych (książki lub materiały firmowe - skrypty zawierające pełną wiedzę z zakresu kursu) po zrealizowanym kursie stają się własnością uczniów; 11. Kurs winien zakończyć się egzaminem wewnętrznym przeprowadzonym przez Wykonawcę. 12. Wykonawca zobowiązuje się do sprawowania nadzoru nad frekwencją obecności uczestników kursu poprzez: -prowadzenie list obecności uczestników kursu, -bieżące informowanie Zamawiającego o nieobecności na kursie osób skierowanych, nie przystąpieniu do kursu przez te osoby lub też rezygnacji z uczestnictwa w kursie w trakcie jego trwania, -zawiadomienie Zamawiającego o fakcie uchylenia się uczestnika kursu od przystąpienia do ewentualnych zaliczeń cząstkowych oraz egzaminu końcowego; 13. Wykonawca przedłoży Zamawiającemu (po zakończeniu kursu) raport z realizacji kursu zawierający: -imienne wskazanie osób, które odbyły kurs z podziałem na poszczególne grupy (wymagane jest dołączenie do raportu list obecności), -wykaz wydanych uczestnikom dokumentów wraz z poświadczeniem ich odbioru oraz kserokopie wydanych uczestnikom kursu dokumentów (certyfikatów); -rozliczenie godzin zrealizowanych na kursie uwzględniające tematykę zrealizowanych zajęć, -ankiety oceny szkolenia łącznie z ich opracowaniem, oraz dokumentację fotograficzną w formie płyty CD/DVD 14. Wykonawca zobowiązany jest do rzetelnego i systematycznego prowadzenia wszelkiej dokumentacji kursu; podczas trwania kursu dokumentacja będzie udostępniana osobom kontrolującym kurs, a po zakończeniu kursu niezwłocznie przekazana do biura projektu. 15.Wszystkie dokumenty i materiały szkoleniowe, miejsce prowadzenia szkolenia i listy obecności muszą być oznaczone logotypami projektu zgodnie ze wskazaniem Zamawiającego. 16. Po zdanym egzaminie wewnętrznym uczestnik otrzymuje zaświadczenie/certyfikat wydany na podstawie Rozporządzenia Ministra Edukacji Narodowej z dnia 11 stycznia 2012 r. w sprawie kształcenia ustawicznego w formach pozaszkolnych – wzór w załączniku nr 6 do SIWZ.
W ogłoszeniu powinno być: 1. Uczestnikami kursów będą uczniowie Zespołu Szkół w Kowalewie Pomorskim będący jednocześnie uczestnikami projektu. 2. Liczba uczestników: 3 grupy po 5 uczestników (uczniów/ uczennic). 3. Ilość godzin: min. 10h dydaktycznych dla każdej grupy (po 45 min.) do realizacji w trybie weekendowym (piątek-niedziela). Rozpoczęcie zajęć w piątek – nie wcześniej niż od godz. 15.00, nie dłużej niż do 21.00, w sobotę i niedzielę – od godz. 8.00, nie dłużej niż do 20.00. 4. Zamawiający zastrzega sobie prawo zmiany ilości uczestników kursu w przypadkach losowych lub rezygnacji uczestnika w trakcie kursu. 5. Wykonawca jest zobowiązany do uzgodnienia z Zamawiającym wstępnych terminów przeprowadzenia kursu przed podpisaniem umowy – termin kursu/ów należy podać w formularzu ofertowym. 6. Miejsce szkolenia: - Pracownia gastronomiczna Zespołu Szkół w Kowalewie Pomorskim 7. Program kursu: Część teoretyczna: 1. Kawa: - jako roślina – historia, rejony uprawy, wymagania klimatyczne, odmiany, największe plantacje - jako ziarno – obróbka, wypalanie, różnice ze względu na odmianę (Arabika, Robusta) - jako napój – sposoby sporządzania kawy, spożycie kawy na świecie 2. Barista: - początki zawodu na świecie - kwalifikacje i zakres obowiązków – cechy dobrego baristy 3. Sprzęt baristy: - ekspres ciśnieniowy – budowa, parametry, rodzaje, konserwacja - młynek – budowa, rodzaje, ustawienia 4. Przygotowanie espresso w teorii – zasada 4M: - Miscela - Macinacaffc - Machina - Mano Część praktyczna: 1. Przygotowanie espresso, espresso doppio, ristretto, lungo - ubicie - parametry - fazy ekstrakcji - ocena jakości 2. Pienienie mleka - właściwości mleka - techniki spieniania mleka 3. Przygotowanie napojów kawowych z mlekiem – latte, cappucino, latte machiato 4. Omówienie i wykorzystanie dodatków do kaw – czekolada (mocha), lody (espresso affogato), bita śmietana, sosy 5. Latte art – sztuka „rysowania na kawie” 6. Dobra Praktyka Higieniczna i Dobra Praktyka Produkcyjna wykorzystywane przez system zarządzania HACCP w pracy baristy 8. Termin wykonania zamówienia: do 30 kwietnia 2018r. 9. Wykonawca zapewnia materiały szkoleniowe (książki lub materiały firmowe - skrypty zawierające pełną wiedzę z zakresu kursu), sprzęt (profesjonalny ekspres ciśnieniowy wykorzystywany w gastronomii, młynek do kawy, urządzenia alternatywne, porcelanę, szkło itp.) oraz produkty (kawa, mleko, syropy, czekolada, bita śmietana, lody i inne wg. potrzeb) do prawidłowej realizacji tematyki kursu. 10. Materiały dydaktyczne do zajęć teoretycznych (książki lub materiały firmowe - skrypty zawierające pełną wiedzę z zakresu kursu) po zrealizowanym kursie stają się własnością uczniów; 11. Kurs winien zakończyć się egzaminem wewnętrznym przeprowadzonym przez Wykonawcę. 12. Wykonawca zobowiązuje się do sprawowania nadzoru nad frekwencją obecności uczestników kursu poprzez: -prowadzenie list obecności uczestników kursu, -bieżące informowanie Zamawiającego o nieobecności na kursie osób skierowanych, nie przystąpieniu do kursu przez te osoby lub też rezygnacji z uczestnictwa w kursie w trakcie jego trwania, -zawiadomienie Zamawiającego o fakcie uchylenia się uczestnika kursu od przystąpienia do ewentualnych zaliczeń cząstkowych oraz egzaminu końcowego; 13. Wykonawca przedłoży Zamawiającemu (po zakończeniu kursu) raport z realizacji kursu zawierający: -imienne wskazanie osób, które odbyły kurs z podziałem na poszczególne grupy (wymagane jest dołączenie do raportu list obecności), -wykaz wydanych uczestnikom dokumentów wraz z poświadczeniem ich odbioru oraz kserokopie wydanych uczestnikom kursu dokumentów (certyfikatów); -rozliczenie godzin zrealizowanych na kursie uwzględniające tematykę zrealizowanych zajęć, -ankiety oceny szkolenia łącznie z ich opracowaniem, oraz dokumentację fotograficzną w formie płyty CD/DVD 14. Wykonawca zobowiązany jest do rzetelnego i systematycznego prowadzenia wszelkiej dokumentacji kursu; podczas trwania kursu dokumentacja będzie udostępniana osobom kontrolującym kurs, a po zakończeniu kursu niezwłocznie przekazana do biura projektu. 15.Wszystkie dokumenty i materiały szkoleniowe, miejsce prowadzenia szkolenia i listy obecności muszą być oznaczone logotypami projektu zgodnie ze wskazaniem Zamawiającego. 16. Po zdanym egzaminie wewnętrznym uczestnik otrzymuje zaświadczenie/certyfikat wydany na podstawie Rozporządzenia Ministra Edukacji Narodowej z dnia 11 stycznia 2012 r. w sprawie kształcenia ustawicznego w formach pozaszkolnych – wzór w załączniku nr 6 do SIWZ.
Metryka
- zdarzenie opublikował: Administrator Systemudata dodania: 2018-03-19 21:04
Golub-Dobrzyń, 19.03.2018r.
IZK.272.14.2018
ZAMAWIAJĄCY
POWIAT GOLUBSKO-DOBRZYŃSKI
reprezentowany przez :
Zarząd Powiatu Golubsko-Dobrzyńskiego
Plac 1000-lecia 25
87-400 Golub-Dobrzyń
Nr ogłoszenia w Biuletynie Zamówień Publicznych: 533176-N-2018 z dnia 2018-03-19r.
Dotyczy postępowania: Usługa przeprowadzenia kursów zawodowych: „Barman-Mikser” oraz „Barista” dla uczniów z Zespołu Szkół w Kowalewie Pomorskim w ramach projektu „Kształcenie zawodowe w Powiecie Golubsko – Dobrzyńskim”.
Modyfikacja treści SIWZ
Powiat Golubsko-Dobrzyński działając na podst. art. 38 ust. 4 Ustawy z dnia 29 stycznia 2004 r. - Prawo zamówień publicznych, (tj. Dz. U. z 2017r. poz. 1579 z późn. zm.) dokonuje modyfikacji treści Specyfikacji Istotnych Warunków Zamówienia.
W Opisie Przedmiotu Zamówienia dla części II: Kurs: „Barista”
Dotychczasowy pkt. 3: Ilość godzin: min. 30h dydaktycznych (po 45 min.) do realizacji w trybie weekendowym (piątek-niedziela). Rozpoczęcie zajęć w piątek – nie wcześniej niż od godz. 15.00, nie dłużej niż do 21.00, w sobotę i niedzielę – od godz. 8.00, nie dłużej niż do 20.00.
Modyfikuje się na:
Ilość godzin: min. 10h dydaktycznych dla każdej grupy (po 45 min.) do realizacji w trybie weekendowym (piątek-niedziela). Rozpoczęcie zajęć w piątek – nie wcześniej niż od godz. 15.00, nie dłużej niż do 21.00, w sobotę i niedzielę – od godz. 8.00, nie dłużej niż do 20.00.
Powyższa modyfikacja nie zmienia istoty warunków postawionych w SIWZ. Zmiana SIWZ prowadzi do zmiany treści ogłoszenia, Zamawiający uznaje termin składania ofert za wystarczający do przygotowania i złożenia oferty i nie przedłuża terminu składania ofert.
(-) Andrzej Okruciński
Starosta Golubsko-Dobrzyński
Metryka
- zdarzenie opublikował: Administrator Systemudata dodania: 2018-03-19 21:08
Treść informacji wraz z podpisem elektronicznym Kierownika Zamawiającego dostępna jest w plikach poniżej.
Metryka
- zdarzenie opublikował: Administrator Systemudata dodania: 2018-03-27 12:51
- Protokół z sesji otwarcia ofert (DOC)300.5kB
Metryka
- załącznik opublikował: Administrator Systemudata dodania: 2018-03-27 12:52
- Podpis elektroniczny do w/w pliku (XADES)5.38kB
Metryka
- załącznik opublikował: Administrator Systemudata dodania: 2018-03-27 12:52
Treść zawiadomienia dostępna jest w pliku poniżej.
Metryka
- zdarzenie opublikował: Administrator Systemudata dodania: 2018-03-27 16:52
- Zawiadomienie o unieważnieniu postępowania (PDF)463.82kB
Metryka
- załącznik opublikował: Administrator Systemudata dodania: 2018-03-27 16:53
OGŁOSZENIE O UDZIELENIU ZAMÓWIENIA - Usługi
Nazwa projektu lub programu
„Kształcenie zawodowe w Powiecie Golubsko – Dobrzyńskim”, współfinansowanego ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego w ramach Regionalnego Programu Operacyjnego Województwa Kujawsko-Pomorskiego na lata 2014-2020, Oś priorytetowa 10 Innowacyjna Edukacja, Działanie 10.2 Doskonalenie zawodowe, Poddziałanie 10.2.3 Kształcenie zawodowe.
Numer ogłoszenia: 533176-N-2018
Numer ogłoszenia: 500059597-N-2018
Adres strony internetowej (url): www.bip.golub-dobrzyn.com.pl
Zamówienie było podzielone na części:
CZÄÅÄ NR: 1 Â Â
NAZWA: Kurs: âBarman-Mikserâ
|
|
PostÄpowanie / czÄÅÄ zostaÅo unieważnione
tak
Należy podaÄ podstawÄ i przyczynÄ unieważnienia postÄpowania:
Uzasadnienie faktyczne: W toku badania i oceny ofert, ZamawiajÄ
cy oceniajÄ
c i porównujÄ
c oferty zgodnie z zaÅożeniami podanymi w SIWZ i ogÅoszeniu o zamówienie dla czÄÅci I i czÄÅci II wykryÅ wadÄ dla kryterium: âKadra dydaktycznaâ. Z opisu oceny ofert dla tego kryterium dla czÄÅci I i czÄÅci II, wynika że maksymalnÄ
liczbÄ punktów (30 pkt.) otrzyma wykonawca, który wykaże że kurs przeprowadzi osoba (trener)z wyksztaÅceniem wyższym, z doÅwiadczeniem w prowadzeniu kursów powyżej 5 lat, posiadajÄ
cy uprawnienia pedagogiczne. W przypadku prowadzenia kursu przez wiÄcej niż 1 osobÄ iloÅÄ punktów bÄdzie stanowiÅa ÅredniÄ
arytmetycznÄ
kadry dydaktycznej. Ze wzoru wskazanego w SIWZ na obliczenie punktacji dla omawianego kryterium wynika, że maksymalnÄ
liczbÄ punktów zdobÄdzie oferta, która w podkryteriach a),b),c) w sumie podzielonej przez iloÅÄ wykÅadowców osiÄ
gnie najniższÄ
liczbÄ punktów, co jest nie logiczne. ZamawiajÄ
cy popeÅniÅ bÅÄ
d we wzorze dot. kryterium âKadra dydaktycznaâ. ZamawiajÄ
cy w tej sytuacji nie może dokonaÄ prawidÅowo oceny ofert i wybraÄ oferty najkorzystniejszej. W zwiÄ
zku z wykrytÄ
wadÄ
, uniemożliwiajÄ
cÄ
zawarcie ważnej umowy w sprawie zamówienia publicznego ZamawiajÄ
cy unieważnia postÄpowanie dla obydwu czÄÅci. Uzasadnienie prawne: PodstawÄ
prawnÄ
unieważnienia jest art. 93 ust. 1 pkt 7 Prawa zamówieŠpublicznych. |
|
 |
CZÄÅÄ NR: 2 Â Â
NAZWA: Kurs: âBaristaâ
|
|
PostÄpowanie / czÄÅÄ zostaÅo unieważnione
tak
Należy podaÄ podstawÄ i przyczynÄ unieważnienia postÄpowania:
Uzasadnienie faktyczne: W toku badania i oceny ofert, ZamawiajÄ
cy oceniajÄ
c i porównujÄ
c oferty zgodnie z zaÅożeniami podanymi w SIWZ i ogÅoszeniu o zamówienie dla czÄÅci I i czÄÅci II wykryÅ wadÄ dla kryterium: âKadra dydaktycznaâ. Z opisu oceny ofert dla tego kryterium dla czÄÅci I i czÄÅci II, wynika że maksymalnÄ
liczbÄ punktów (30 pkt.) otrzyma wykonawca, który wykaże że kurs przeprowadzi osoba (trener)z wyksztaÅceniem wyższym, z doÅwiadczeniem w prowadzeniu kursów powyżej 5 lat, posiadajÄ
cy uprawnienia pedagogiczne. W przypadku prowadzenia kursu przez wiÄcej niż 1 osobÄ iloÅÄ punktów bÄdzie stanowiÅa ÅredniÄ
arytmetycznÄ
kadry dydaktycznej. Ze wzoru wskazanego w SIWZ na obliczenie punktacji dla omawianego kryterium wynika, że maksymalnÄ
liczbÄ punktów zdobÄdzie oferta, która w podkryteriach a),b),c) w sumie podzielonej przez iloÅÄ wykÅadowców osiÄ
gnie najniższÄ
liczbÄ punktów, co jest nie logiczne. ZamawiajÄ
cy popeÅniÅ bÅÄ
d we wzorze dot. kryterium âKadra dydaktycznaâ. ZamawiajÄ
cy w tej sytuacji nie może dokonaÄ prawidÅowo oceny ofert i wybraÄ oferty najkorzystniejszej. W zwiÄ
zku z wykrytÄ
wadÄ
, uniemożliwiajÄ
cÄ
zawarcie ważnej umowy w sprawie zamówienia publicznego ZamawiajÄ
cy unieważnia postÄpowanie dla obydwu czÄÅci. Uzasadnienie prawne: PodstawÄ
prawnÄ
unieważnienia jest art. 93 ust. 1 pkt 7 Prawa zamówieŠpublicznych. |
|
 |
Metryka
- zdarzenie opublikował: Administrator Systemudata dodania: 2018-03-30 13:17